Goud

Bel me terug

Goud verkopen. Hoe wordt de waarde bepaald?

  1. Karaat gehalte

Uw voorwerpen bevatten niet alleen goud maar ook andere metalen. Zo komt in Nederland over het algemeen 14 karaat het meeste voor. Wilt u goud verkopen in Enschede en omgeving dan Dit houdt in dat het object voor 58.5% uit goud bestaat en voor 41.5% uit andere metalen die relatief genomen bijna geen waarde hebben.

  1. Gewicht

Om het gewicht te bepalen kunt u in feite elke weegschaal gebruiken. Gezien de waarde van uw edelmetaal per gram wordt bepaald is het belangrijk dat het gewicht exact gewogen word. Wij werken dan ook met hoogwaardige weegschalen van Kern, gecontroleerd en geijkt volgens de ijkwet. Het wegen van u goud/zilver wordt in uw bijzijn gedaan u kunt in feite meekijken.

  1. Prijs

De goudprijs wordt bepaald aan de hand van de koerswaarde. Deze fluctueert elke dag waardoor de prijzen dagelijks verschillen.

Vrijblijvende
Taxatie

De actuele goudprijs staat erg hoog daarom is het zeer sterk aan te raden om de waarde van uw oud goud te laten taxeren. De waardebepaling levert doorgaans verrassend hoge prijzen op en maakt u bewust van de extreem hoge waarde van uw goud. Goud dat door ons wordt ingekocht, wordt uiteindelijk aangeboden bij de groothandel die er op zijn beurt weer gouden of zilveren ringen en sieraden van vervaardigt.

Goud
karaat?

Om de goudwaarde te bepalen wordt het begrip karaat gebruikt. Goud is in de puurste vorm 24 karaat. Wat ook wel wordt uitgedrukt in 999,9. Dit betekent dat er op een 1/10 duizendste andere metaal elementen gemengd zijn. 22 karaat goud is 91,6% goud. Het restant is meestal koper en zilver. 18 karaat goud is 75% goud en het restant is wederom koper en zilver. 14 karaat goud is 58,5% goud met toevoeging van zilver en koper. 14 karaat goud is het meest gangbare in Nederland.

Berekening Goudprijs

De internationale goudprijs wordt genoteerd in dollars per troy ounce. Een troy ounce is het standaardgewicht voor goud: één troy ounce is gelijk aan 31,1035 gram. Deze prijs is voor 24 karaat goud. Voor de overige karaten moet dan verder gedeeld worden. De goudprijs is constant in beweging. De goudprijs wordt beïnvloedt door de wereldbeurs, de wereldeconomie en de algehele welstand van de wereld.

Goud
Herkenning

Als een juwelier een sieraad voor u maakt, dan begint de juwelier meestal met 24 karaat goud. Hierbij voegt hij zilver en koper en smelt dit samen. Dit wordt dan 14, 18 of 22 karaat. De goudsmid zet meestal zelf een stempeltje in het sieraad. Om zeker te zijn dat de goudsmid geen vergissing heeft gemaakt tijdens het mengen van het goud, dient het sieraad gekeurd te worden door de Waarborg Holland. De waarborg controleert of de menging inderdaad exact 14, 18 of 22 karaat is. Als het klopt dan plaats de waarborg een officiële keurteken. Voor goud en zilver heeft de waarborg verschillende keurstempels. Als het niet klopt, dan krijgt het sieraad geen officiële keurteken. De goudsmid krijgt het sieraad terug met een rapport van afkeuring. Dit betekent dan dat er iets te weinig goud is gebruikt. Over het algemeen heeft elk land zijn eigen keurkamer/waarborg waar het goud wordt gecontroleerd en bestempeld.

Goud
Testen

Goud kan getest worden met salpeterzuur. Speciale concentraties van dit zuur kunnen het onderscheid laten zien tussen 14, 18 en 22 karaat. Het salpeterzuur vreet namelijk het zilver en koper. Goud blijft ongemoeid. Met salpeterzuur moet uiterst voorzichtig omgegaan worden, omdat dit het oog en de huid kan aantasten. 

Helaas is deze toetsmethode niet 100% exact. Als een sieraad niet gekeurd is, kan moeilijk onderscheid gemaakt worden tussen bijvoorbeeld 13 of 14 karaat. Ongekeurde sieraden kunnen zo 3% á 5% minder goud bevatten (een verschil van minimaal €1,- per gram!). Zo kan snel een vergissing gemaakt worden over de juiste waarde van het goud. Het is daarom essentieel om een officiële keurteken te hebben.

Kom in
contact

Benieuwd wat uw goud opbrengt?